aparate foto profesionale aparate foto profesionale

Translate

joi, 25 octombrie 2012

AMD a lansat procesoarele Vishera


AMD a lansat in sfarsit procesoarele high end desktop Vishera, realizate pe baza arhitecturii Piledriver (K11.5), intalnita deja in CPU-urile Trinity. Acestea sunt poate ce ar fi trebuit sa fie initial modelele Bulldozer – Zambezi anul trecut, dar nu au reusit.
Dar acum AMD a beneficiat de eficienta crescuta a arhitecturii Piledriver, si a putut, in ciuda aceluiasi proces tehnologic de 32 nm SOI de la GlobalFoundries, sa creasca performanta semnificativ. Si asta atat prin frecvente superioare, cat si prin ameliorarea arhitecturala.
AMD Vishera AMD a lansat procesoarele Vishera
Piledriver are la baza acelasi principiu introdus de Bulldozer, cu module cu cate doua unitati de calcul cu numere intregi, ce impart o singura unitate cu virgula mobila. Si fiecare modul are tot cate 2 MB memorie cache L2, procesoarele dispunand tot de 8 MB memorie cache L3 comuna intre module, si controller de memorie DDR3 la 1866 MHz.
Deci macroscopic chip-urile nu s-au prea schimbat. Chiar au tot 1.2 miliarde de tranzistori, si tot 315 mm2. Si momentan au fost introduse patru astfel de CPU-uri, doua octo core-uri, un hexa core si un quad core. Acestea au TDP de 125 W si respectiv 95 W, si preturi mai mici decat Zambezi la lansare. Dupa cum se vede in tabelul de mai jos.
AMD Vishera 22 oct 2012 AMD a lansat procesoarele Vishera
Toate folosesc socket-ul AM3+, sunt compatibile cu placile de baza deja lansate, si au multiplicatorul deblocat, pentru a facilita overclocking-ul. Si frecvente de 4.8 – 5 GHz nu sunt foarte greu de atins. Dar acest aspect este mai putin important. Conteaza intai performanta oferita de noile CPU-uri AMD.
Care este cu aproximativ 20% mai mare (comparand FX-8350 cu precedentul varf de gama FX-8150). Iar in lupta cu Intel, FX-8350 reuseste in general sa surclaseze modelul concurent Core i5 3570K, Vishera exceland in multi threading si codare video, insa pierzand teren in aplicatiile single threaded si in jocuri.
Fapte evidente in testele de la AnandTech, HotHardware, PCPerspective, TomsHardware si Lab501. La noi aceste procesoare au ajuns deja, la preturi de:
- FX-8350 – 930 lei
- FX-8320 – 800 lei
- FX-6300 – 640 lei
- FX-4300 – 590 lei
AMD Vishera FX 8350 AMD a lansat procesoarele Vishera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

wibiya widget