Utilizatorii de Yahoo! Messenger au fost ieri tinta unui atac. Un banner de reclama periculos, ce directiona utilizatorii catre un website din Vietnam, Laban.vn, a fost postat, timp de 4 ore pe toate ferestrele de Yahoo! Messenger din lume. Din fericire, specialistii romani in securitate de la Bitdefender au deja o aplicatie gratuita care iti curata calculatorul.
’’Respectivul mesaj a ajuns la clientii Yahoo! Messenger fie printr-o campanie legitima, care a fost ulterior modificata de initiatorul reclamelor, fie ca urmare a unui atac abuziv, care exploata o posibila vulnerabilitate a serviciilor de adveritising din aplicatia celor de la Yahoo!’’, explica Alexandru Balan, Chief Security Researcher, Bitdefender.
Cei care au dat click pe reclama au fost directionati spre site-ul laban.vn, iar acolo li se cerea sa instaleze un fisier .exe.
"Odata rulata, aplicatia cauta browserele instalate si schimba pagina de start a acestora cu hxxp://laban.vn, comportament tipic pentru un add-on de browser sau de bara de instrumente. Asta nu este insa tot. Aplicatia se adauga in setarile de start ale Windows-ului, ceea ce-i permite sa porneasca de fiecare data cand sistemul de operare primeste o comanda de start sau restart", anunta Bitdefender intr-un comunicat de presa. 
Dupa ce e activata, aplicatia schimba pagina de start a browserului in mod repetat.
Cei care au instalat deja virusul il pot elimina cu ajutorul unei aplicatii gratuite de la Bitdefender, ce poate fi descarcata aici.