Noile tehnologii de monitorizare le-ar putea permite guvernelor sa asculte, in timp real, conversatiile celor care folosesc servicii precum Skype.
Un om de afaceri din California, Dennis Chang, a obtinut un patent pentru o tehnologie de interceptare care, spune el, va ajuta Guvernele sa "inregistreze in liniste" comunicatiile VoIP. El este presedintele VoIP-PAL, un serviciu similar cu Skype, si sustine ca sistemul lui le-ar permite autoritatilor sa identifice si sa monitorizeze suspecti mult mai simplu, doar accesand userele lor. O astfel de tehnologie nu s-ar limita, insa, la conversatii audio, ci la "orice tip de date", inclusiv continut video.
Deocamdata insa, serviciile VoIP sunt dificil de interceptat de politie, ca urmare a modului in care se transmite informatia pe Internet. Serviciile convertesc semnalul audio analog in pachete digitale de date, care se transmit intr-o maniera care face ca procesul de interceptare de catre terte parti sa fie costisitor si complex. Ca urmare a acestui fapt, mai multe tari le-au cerut providerilor de Internet sa blocheze serviciile VoIP, iar FBI-ul a venit cu metodele proprii. Cu tehnologia canadianului, insa, totul s-ar putea face mult mai usor .