Te enerveaza uneori, dar fara ele n-ai putea face absolut nimic. Fara sisteme de operare, calculatorul e la fel de inteligent ca o piatra.
Ne dorim sa avem calculatoare puternice, cu RAM-i multi, procesoare rapide, placi grafice performante si asa mai departe. Ele n-ar fi insa mai destepte decat un bolovan, daca nu am avea si softuri pe masura, care sa ne ajute sa profitam la maximum de banii pe care ii dam pe dotarile hardware. Aici intra in scena sistemele de operare, acele programe pe care le boscorodim adesea cand ni se blocheaza calculatorul.
Sistemele de operare, o idee aparuta destul de tarziu
Partea hardware a fost mereu cu un pas inaintea celei software. Ideea crearii unor colectii de programe care sa se incarce la pornirea calculatorului si care sa ne faca sa folosim cat mai bine componentele electronice, sa gestioneze fisierele si resursele a aparut la ceva timp distanta.
In 1940 calculatoarele nu aveau niciun sistem de operare. Masinariile erau asa de primitive incat programele erau des introduse bit cu bit prin intermediul comutatoarelor mecanice. Tot in acea vreme, limbajul de programare era inca necunoscut, iar sistemul de operare nu era nici macar in plan.
In 1950, Laboratorul de Cercetare General Motors a realizat primul sistem de operare pentru calculatorul lor, IBM 701, iar OS-ul putea rula doar un program pe rand. Acesta metoda se numea sistem de procesare in serii, deoarece programele si datele erau introduse pe rand.
Si in anii 1960 au fost la moda tot sistemele de procesare in serii, dar acestea profitau mai bine de resursele calculatorului, ruland mai multe servicii simultan. Dupa aceasta vreme OS-urlie au evoluat in multiprogramare, in care mai multe programe puteau rula in memoria masinariei. De exemplu, la sistemele fara multiprogramare, programul curent era pauzat si procesorul se seta pe „idle” pana cand operatiunea de I/O (intrare/iesire) era terminata. Solutia problemei a fost rezolvata divizand memoria calculatorului in mai multe parti, fiecare pentru o treaba diferita.
Mai tineti minte MS-DOS?
In anii 1970, microprocesoarele, cipurile si toate celelalte componente au devenit suficient de mici pentru a incapea intr-un calculator de acasa, asa-numitul Desktop. Tot atunci, cele mai folosite sisteme de operare erau MS-DOS, apartinand celor de la Microsoft, ce putea fi instalat pe IBM PC si pe calculatoarele cu procesorul Intel 8088, si Unix care putea rula pe procesoarele Motorola 6899.
Tot prin 1970, Apple DOS 3.1 a fost lansat. Succesul a fost iminent. Procesorul calculatorului a fost un MOS 6502 cu o frecventa de 1.023 Mhz. Memoria RAMincludea 4 placi de 64k si potea fi upgradata prin sloturi. Display-ul avea 6 culori la calitate inalta (280x192) si 16 culori in rezolutie minima (40x48). In 1977, un sistem Apple II complet cu dotari maxime costa in jur de 2.600 dolari, iar acum, acest antichitati costa multe sute de mii de dolari.
Cum a aparut Android
In 1993, producatorii sistemelor de operare si-au extins aria de acoperire in materie de dispozitive, cand cei de la IBM au lansat primul smartphone din istori, numit IBM Simon. Acesta avea un ecran tactil pe care se puteau citi mail-urile destul de usor.
Abia in 1996 Palm a lansat primul sistem de operare pentru dispozitivele mobile, numit Palm OS. Tot in acelasi, an Windows prezinta platforma Windows CE Mobile, disponibila pe majoritatea dispozitivelor de tip PDA din acea vreme.
Prin 1999, cei de la Nokia arata publicului primul sistem de operare Symbian S40, pus pe telefonul propriu, Nokia 7110. Un an mai tarziu, Symbian OS a devenit cel mai popular sistem de operare mobil, instalat pe majoritatea dispozitivelor Nokia, dar si pe telefoanele Ericsson.
Anul 2007 le este rezervat in mare parte celor de la Apple. Atunci, lumea dispozitivelor mobile s-a schimbat radical cu aparitia iPhone-ului. Intr-o lansare tinuta secret pana in ultimul moment, Steve Jobs ne-a introdus intr-o „lume noua”, lumea iOS. Pentru prima data utilizatorii telefoanelor puteau naviga usor printr-un meniu prietenos si se minunau de ecranul primului iPhone. Utilizatorii iOS-ului s-au bucurat de fiecare upgrade al sistemului de operare, momentan ajuns la versiunea 6.0.
Desi Apple a obtinut toata faima in 2007, nici celelalte companii producatoare de telefoane nu au stat degeaba. Marile companii precum Google, HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Samusung sau LG si-au unit fortele pentru a crea ceva special, ceva care sa sparga piata, si au reusit.
In 2008, aceasta alianta numita OHA (Open Handset Alliance) a lansat un sistem de operare care peste cativa ani va deveni cel mai raspandit. Numele ar trebui sa ne sune cunoscut tuturor: Android, astazi ajuns la versiunea 4.1.
Cate sisteme de operare exista
Din 1960 si pana in prezent, istoria calculatoarelor numara aproximativ 600 de sisteme de operare, si probabil pana la 1000 de proiectele ale unor genii IT, proiecte care nu au fost niciodata lansate ofocial.
In zilele noastre, Windows a reusit sa ajunga cel mai popular sistem de operare. Un studiu facut in ianuarie 2011 arata ca 91% dintre posesorii de calculatoare detin un sistem de operare de la Microsoft, pe cand 5% un sistem de la Apple (Mac), iar mai putin de 1%, mai exact 0,93% folosesc Linux.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu