În lista relativ lungă de terminale lansate de Sony în acest an, Xperia tipo este la baza segmentului entry level. El se doreşte a fi cel mai accesibil model, creat pentru acei utilizatori care vor să renunţe la un telefon obişnuit şi să testeze un smartphone. Pentru a ţine preţul scăzut, Sony a intra puternic cu creionul roşu în lista de specificaţii a telefonului. Vom vedea în continuare cum reuşeşte Xperia tipo să ofere o experienţă Android autentică în ciuda acestor compromisuri.
zoom inSony Xperia tipo - Android de buget
Construcţie
Sony Xperia tipo vine cu un design curat, fără forme îndrăzneţe sau atipice. Carcasa este construită atent, cu materiale care lasă o impresie bună, fără să impresioneze însă. Citind atent lista de specificaţii, am observat că producătorul nu a folosit sticlă pentru protecţia ecranului, ci plexiglas. Spatele telefonului este acoperit în totalitate de un capac de plastic, în care sunt integrate şi cele trei butoane. Odată desfăcut, scena este dominată de o baterie de 1.500 mAh. Alături de ea se pot observa un difuzor mare şi camera foto fără LED. Bateria trebuie detaşată pentru conectarea cardului SIM sau a celui microSD.
Mufa audio a lui Sony Xperia tipo se află pe latura superioară, iar cea microUSB pe latura stângă, jos. Cele trei butoane capacitive de sub ecran se aprind la atingere, iar alături de cască se găsesc doar un LED de notificare şi un senzor de prezenţă. Xperia tipo nu dispune de o cameră frontală. Telefonul stă foarte bine în mână, în ciuda faptului cu este destul de gros pentru standardele actuale.
zoom inSony Xperia tipo - linii simple, fără pretenţii
În pachet
Telefonul este livrat într-un pachet foarte compact, în care găsim un alimentator de 850 mA şi un cablu microUSB. Nu deplângem lipsa unui card de memorie, în condiţiile în care telefonul vine cu mai bine de 2 GB accesibili de către utilizator. Resimţim însă lipsa unui headset.
Specificaţii
- Ecran: 3.2”, 320x480, LCD, 262k culori
- Sistem de operare: Android 4.0.4
- Chipset: Qualcomm MSM7225AA
- Procesor: 800 MHz, Cortex-A5
- GPU: Adreno 200
- RAM: 512 MB
- Memorie: 2,9 GB, 2,2 GB accesibili
- Card: microSD/SDHC
- 3G: HSDPA 7,2 Mbps
- WiFi: 802.11b/g/n
- Bluetooth: 2.1 cu A2DP
- GPS: Da, cu A-GPS
- Cameră foto: 3,15 MP, focus fix
- Filmare video: VGA
- Cameră video secundară: -
- Baterie: 1.500 mAh
- Dimensiuni: 103 x 57 x 13 mm
- Greutate: 99 g
zoom inSony Xperia tipo - cameră foto cu specificaţii modeste
Ecranul
Acesta este unul din capitolele principale la care Sony a făcut economie. Deşi are o diagonală decentă, de 3.2” şi o rezoluţie acceptabilă, calitatea afişajului lasă de dorit. Unghiul optim de vizibilitate este foarte îngust. Culorile şi luminozitatea se schimbă foarte mult când el este privit de sus. Privit din celelalte direcţii, lucrurile nu stau chiar atât de rău. În plus, o apăsare ceva mai fermă pe stratul superior de plexiglas lasă urme pe matricea LCD a ecranului. Din fericire, răspusul ecranului la atingere este bun, iar vizibilitatea în lumină naturală este decentă, atunci când luminozitatea ecranului este maximă.
Sistemul de operare
Deşi rulează pe un procesor destul de lent, sistemul de operare Android 4.0 se mişcă bine pe Xperia tipo. După instalarea mai multor aplicaţii şi folosirea a trei widget-uri pe ecranele principale, telefonul nu părea se mişte mai lent decât după prima pornire. Pot să spun că Sony Xperia tipo va mulţumi un utilizator minimalist, care vrea să descopere facilităţile oferite de un sistem de operare avansat. Experienţa Android pe 320x480 pixeli este puţin limitată, însă depăşeşte cu mult ceea ce poate oferi un telefon obişnuit. Mai jos găsiţi şi o listă cu testele sintetice rulate de smartphone.
zoom inMufa microUSB de pe latura stângă
Multimedia
Sony Xperia tipo nu vine cu player-ul audio avansat pe care l-am văzut la modelele din seria NXT. El oferă un player standard, fără egalizator personalizabil sau alte efecte de sunet. Player-ul vine cu un widget decent şi control în ecranul de deblocare şi în bara de notificări. Calitatea audio nu impresionează. Pentru un utilizator fără pretenţii ea va fi ok, însă o ureche fină va percepe unele probleme atunci când sunt folosite căşti de calitate. Player-ul audio este banal şi vine cu suport pentru DivX. Celor care doresc să se uite la clipuri sau filme pe acel ecran mic le recomand un alt player din Google Play, eventual cu codec-uri incluse.
Camera foto
Un al doilea capitol important la care producătorul a făcut economie a fost camera foto. Cu o rezoluţie de 3,15 MP, focus fix şi fără LED, ea bifează doar o facilitate pe lista de specificaţii. Aşa cum veţi vedea mai jos, calitea imaginilor este foarte modestă. Ţinând cont de performanţele procesorului, nu ne aşteptam ca Sony Xperia tipo să filmeze HD. Înregistrarea video este limitată la rezoluţie VGA.
zoom inPoză test
|
zoom inPoză test
|
Sony Xperia tipo dual
Pentru cei interesaţi, Xperia tipo dual este versiunea dual SIM a telefonului de mai sus. Producătorul nu specifică dacă ele funcţionează în sistem dual stand-by. Din contră, producătorul se laudă cu faptul că poţi comuta foarte uşor între cartela de serviciu şi cartela personală cu ajutorul unui buton lateral. În plus, poţi să stabileşti între ce ore este activă o cartelă sau alta.
Autonomia
Smartphone-ul poate supravieţui cu o singură încărcare a bateriei timp de mai bine de două zileîntr-un regim de lucru mai puţin intens. Asta înseamnă mai puţin de 30 minute de convorbiri, 45 minute de redare audio şi 40 minute de navigare pe Internet prin 3G sau WiFi pe zi. Rularea unor jocuri mai bine de o oră şi jumătate va reduce autonomia la mai puţin de o zi.
Alte aspecte
Difuzorul de pe spatele lui Sony Xperia tipo are un volum destul de bun şi va fi uşor de auzit în medii zgomotoase. În timpul convorbirilor, în casca de deasupra ecranului se poate auzi un ecou uşor al vocii utilizatorului. Volumul maxim al ieşirii audio s-ar putea să nu fie suficient de mare pentru o pereche de căşti deschise, folosite într-un mediu zgomotos.
Preţ şi disponibilitate
Sony Xperia tipo este disponibil în ţara noastră la preţul de 650 lei fără contract. Modelul Xperia tipo dual costă cu 50-60 lei mai mult.
zoom inSony Xperia tipo te invită să încerci Android 4.0
Concluzie
Sony Xperia tipo ar trebui să familiarizeze un utilizator obişnuit cu facilităţile de bază ale sistemului de operare Android. Prin preţul său, terminalul ţinteşte la baza segmentului entry level, însă producătorul a fost nevoit să apeleze la anumite compromisuri pentru a scoate pe piaţă un telefon ieftin. Ecranul este modest, iar camera foto bifează doar un punct pe lista de specificaţii. Din fericire, telefonul este bine construit şi oferă o experienţă solidă de lucru cu Android 4.0. Bateria oferă o autonomie de până la trei zile, graţie folosirii unui procesor cu frecvenţa de 800 MHz. Preţul este foarte atractiv şi ne ajută să recomandăm Sony Xperia tipo celor care caută un smartphone foarte accesibil.
Părţi pozitiveplus
Părţi negativeminus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu