Informatia reiese dintr-o analiza realizata de expertii romani in securitate informatica.
Daca ai un soft antivirus pe calculator, nu inseamna neaparat ca esti protejat. Specialistii romani in securitate informatica sustin ca 11,6 la suta din computere aparent securizate cu un soft antivirus sunt infectate. Declaratia a fost facuta pe baza datelor Bitdefender QuickScan, scanerul de securitate care identifica amenintarile informatice active prin verificarea zonelor critice din computere. Calculatoarele au fost scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicatia pentru desktop, 60-Second Virus Scanner.
Studiul romanilor de la Bitdefender mai arata ca dispozitivele infectate ruleaza adesea sisteme de operare vechi, ce nu mai pot fi actualizate si nu mai primesc update-uri de securitate, ca de exemplu Windows 2000. Numarul de infectii gasite pe fiecare platforma este proportional cu cota de piata.
’’In mai putin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infectii sporadice la mai mult de 145 de milioane de amenintari cunoscute, o rata de 40.000 de virusi pe zi. O a doua opinie - obtinuta printr-o scanare online – ar putea identifica incidentele de securitate inainte de a produce efecte asupra utilizatorului’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Cel mai bine protejati de virusi sunt posesorii de calculatoare cu Windows 8. Romanii au descoperit virusi doar in 4,59% din acestea. Computerele care au un soft antivirus si sistemul de operare Windows 7 sunt infectate in proportie de 11,47 la suta. Datele mai arata ca 9,28% dintre computerele ce ruleaza Windows 2000 au probleme. Windows XP, ce isi va incheia ciclul de viata anul viitor in aprilie, este inca folosit masiv si are o rata de infectie de 12,8% din sistemele scanate.
Potrivit OPWSAT, Windows 7 are cea mai mare cota de piata dintre toate sistemele Windows, respectiv 53,8%, urmat de Windows XP, cu 36,2% si Windows Vista cu 8,1%.
Datele QuickScan releva ca cel mai mare numar de computere infectate sunt in India (rata de infectie de 14,48%), Romania (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) si Franta (7,47%). Statisticile reflecta doar infectiile pe computere care ruleaza deja o solutie de securitate – platita sau gratuita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu