Programele de sanatate publica transmise pe telefonul mobil prin intermediul SMS-urilor s-au dovedit a fi eficiente in cazurile in care persoanele care vor sa renunte la fumat intra in sevraj.
Incurajarile si sfaturile prin SMS reprezinta un ajutor util pentru persoanele care incearca sa puna capat dependentei lor de tutun. Potrivit unei reviste publicate de organizatia non-profit Cochrane, fumatorii care au beneficiat de acest gen de "coaching" ("consiliere") au intr-adevar mai multe sanse sa fie in continuare abstinenti (din acest punct de vedere, n.r.) la sase luni dupa ce au renuntat la fumat, informeaza lefigaro.fr.
Oamenii de stiinta au analizat rezultatele furnizate de cinci studii realizate pe 9.000 de "candidati" la sevraj, de toate varstele, inscrisi in programul de renuntare la fumat, implementat cu ajutorul telefoanelor mobile. Mai multe mesaje audio si scrise le-au fost expediate in fiecare zi. intr-unul dintre studii, participantii primeau si mici fisiere video, care prezentau diverse metode ce pot fi utilizate pentru a renunta la fumat.
Cercetatorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda au remarcat un beneficiu de pana la doua ori mai mare cu aceste metode, in comparatie cu grupul-tinta, chiar daca rezultatele au diferit de la un studiu la altul. "Telefonul mobil face de acum parte din viata cotidiana, mai ales din cea a tinerilor adulti. Este un mijloc de livrare a unor mesaje de sanatate publica, care s-a dovedit eficient si, fara niciun dubiu, mai putin costisitor decat liniile telefonice de asistenta", au adaugat autorii acestei analize.
Oamenii de stiinta au lansat un apel prin care au solicitat realizarea unor noi studii care sa masoare eficienta aplicatiilor de pe telefoanele inteligente care inregistreaza un avant spectaculos in perioada actuala. Unele dintre ele sunt puse la punct de laboratoare farmaceutice. O astfel de aplicatie incearca de exemplu sa ii motiveze pe fostii fumatori, prezentandu-le in timp real efectele benefice pe care renuntarea la fumat le are asupra sanatatii lor. Dupa ce a furnizat o serie de informatii despre obiceiurile sale zilnice in ceea ce priveste fumatul, abonatul primeste mesaje in fiecare zi care ii indica estimari in privinta cresterii sperantei de viata, a ameliorarii riscului de infarct si a capacitatilor sale respiratorii, dar si economiile financiare realizate.
O alta aplicatie reproduce mecanismele unui joc de recompensare, in speranta de a-l stimula pe "abstinent" sa isi respecte promisiunea facuta lui insusi, oferindu-i puncte pentru fiecare tigara pe care nu a fumat-o. in opinia lui Christophe Leroux, purtatorul de cuvant al Ligii contra cancerului, "aceste programe informatice pot fi interesante, dar ele au un impact doar asupra fumatorilor deja angajati in demersul de renuntare la fumat, care sunt «recidivisti» ai sevrajului"