În ultimii ani, monitoarele cu panouri de calitate au devenit din ce în ce mai accesibile ca preţ. Dacă în trecut nu visam la un panou IPS care să costa mai puţin de 2.000 lei, acum avem monitoare cu astfel de panouri care costă mai puţin de 1.000 lei. Un alt trend interesant apărut la finalul anului trecut a fost acela al monitoarelor cu ramă invizibilă. Asus a adus pe piaţă un prim model, iar AOC i-a urmat, cu un design foarte asemănător. Preţul este însă în avantajul lor şi, aşa cum vom vedea în continuare, calitatea imaginii nu lasă de dorit. Modelul AOC I2757Fm ar putea să fie o alegere inspirată pentru cei care doresc un ecran mare cu o imagine foarte bună.
zoom in
Construcţie
La începutul anului am prezentat un monitor AOC extrem de similar cu cel de faţă. Modelul D2757Ph este versiuna 3D a lui I2757Fm. Constructiv, ele arată la fel. Avem un picior fix, cu baza acoperită cu un strat de aluminiu. La baza ecranului se află o altă zonă acoperită de aluminiu. În jurul ecranului, marginea de 5,8 mm este neagră şi acoperită cu acelaşi filtrul mat care protejează matricea. Ea ar trebui să ofere acel efect de imaginea suspendată în aer. Butoanele monitorului sunt tactile şi amplasate în partea din dreapta.
Singura ajustare oferită de piciorul lui AOC I2757Fm este înclinarea faţă/spate. În mod excepţional, cei care consideră că monitorul stă prea sus pe birou, pot renunţa la picior. Construcţia monitorului permite sprijinirea lui cu baza de jos pe birou. În partea din spate, ecranul va fi sprijinit de bara cromată ce iese din picior. În felul acesta, monitorul va putea fi înclinat mult mai puţin când se află cu baza pe birou şi doar în spate. Din fericire, matricea de tip IPS ajută la păstrarea culorilor în aproape orice poziţie.
zoom in
Conectorii
Oferta este relativ limitată la capitolul conectori. Două intrări HDMI şi una VGA este cam tot ceea ce primim în cazul de faţă. Aceşti conectori ar trebui să fie suficienţi pentru un utilizator obişnuit şi acesta pare să fie oricum grupul ţintă al producătorului. Interesant este faptul că unul din conectori funcţionează şi în modul MHL. Un cablu inclus în pachet permite şi conectarea unui smartphone la monitorul AOC I2757Fm. Telefonul va fi şi alimentat în timp ce transmite imagini către monitor. Două mufe audio, pentru line-in şi căşti, încheie lista conectorilor.
zoom in
Specificaţii
- Diagonală: 27”
- Rezoluţie: 1920x1080 pixeli
- Matrice: AH-IPS, LG
- Dot pitch: 0,311 mm
- Luminozitate: 250 cd/mp
- Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 20.000.000:1
- Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
- Timp de răspuns: 5 ms GtG
- Conectori video: 2 x HDMI, VGA
- Alţi conectori: 2 x audio
- Difuzoare: 2 x 2 W
- Consum: 29 W max, 0,5 W stand by
- Accesorii: cablu HDMI, cablu MHL, cablu audio
- Dimensiuni: 622 x 449 x 130
- Greutate: 5,7 kg
zoom in
Calitatea imaginii
Pe hârtie, AOC I2757Fm stă foarte bine. El vine cu o matrice de tip AH-IPS, construită de LG şi capabilă să ofere o redare foarte bună a culorilor. Iluminarea cu LED-uri şi timpul de răspuns foarte mic ar trebui să ajute la obţinerea unor performanţe foarte bune în majoritatea aplicaţiilor. În practică, monitorul de la AOC lasă o impresie mai bună decât ne-am fi aşteptat. Măsurătorile realizate cu un colorimetru ne-au aratat că ecranul vine destul de bine calibrat din fabrică. El necesită mici ajustări, dar pentru cei mai mulţi utilizatori el va arăta excelent.
Valorile de pe lista de specificaţii sunt şi ele foarte aproape de realitate. Luminozitatea măsurată a ecranului a fost de 223 cd/mp, faţă de cele 250 cd/mp specificate, iar constrasul real a fost de 1089:1. În plus, negrul afişat a fost foarte profund cu setările din fabrică. Iluminarea ecranului este uniformă, iar bleeding-ul este aproape inexistent. În lucrul de zi cu zi, monitorul va mulţumi chiar şi utilizatori mai pretenţioşi. Cu o calibrare în plus, el se pretează pentru prelucrarea imaginii, în ciuda faptului că pixelii sunt destul de mari.
zoom inAOC I2757Fm suportă conexiune video MHL
Jocuri şi filme
Ca şi la primul monitor Asus cu ramă neagră pe care l-am testat, vizioarea filmelor este o plăcere. Ar fi indicat ca acestea să aibă aspectul 16:9 pentru pentru a acoperi integral suprafaţa ecranului. Deşi în lista de specificaţii este indicată o valoare generică de 5 ms GtG, monitorul AOC I2757Fm se comportă foarte bine în jocurile de acţiune. El dispune de o funcţie care compensează pentru timpul de răspuns, numită Overdrive în setările sale. Am observat că setarea Medium oferă cea mai bună performanţă în jocuri, cu un ghosting foarte redus şi o claritea foarte bună a imaginii. Nu cred că greşesc când spun că doar jucătorii foarte pretenţioşi vor avea mici reţineri în privinţa folosirii acestui monitor.
Alte aspecte
Controlul setărilor se face cu ajutorul butoanelor sensibile la atingere de sub ecran. Ele nu sunt însă foarte precise şi schimbarea unor parametri a fost frustrantă în unele cazuri. Monitorul are o pereche de difuzoare integrate, însă utilitatea lor este extrem de redusă. Ele sunt direcţionate în sus, prin două fante de pe spatele lui AOC I2757Fm. Volumul maxim este foarte redus, iar calitatea sunetului cu greu poate fi considerată mediocră. Din fericire, există şi o ieşire audio pentru căşti.
AOC I2757Fm -
Preţ şi disponibilitate
Monitorul AOC I2757Fm este disponibil în ţara noastră la preţul de aproximativ 1.150 lei.
Concluzie
Monitorul AOC I2757Fm ne-a surprins în mod plăcut. El vine cu o matrice excelentă, ce oferă o calitate foarte bună a imaginii, chiar şi fără o calibrare prealabilă . Aspectul nu este nici el uşor de ignorat. Carcasa arată bine la prima vedere, dar poate să prezinte mici probleme atunci când este luată la bani mărunţi. Deşi nu are un număr mare de conectori, monitorul va mulţumi utilizatorii obişnuiţi.
zoom in
AOC I2757Fm nu excelează doar la calitatea imaginii afişate, ci şi la alte aspecte destul de importante.Timpul de răspuns este bun şi îl recomandă pentru filme şi jocuri de acţiune. Contrastul real şi luminozitatea sunt foarte apropiate de valorile indicate de producător. Boxele integrate nu sunt foarte utile, însă monitorul poate fi amplasat pe birou cu sau fără picior. Preţul este accesibil, ţinând cont de panoul folosit şi de diagonala generoasă.
Părţi pozitiveplus
Părţi negativeminus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu