Conflictul dintre Google şi Uniunea Europeană este deja o poveste veche de mai bine de un an. În luna ianuarie a anului trecut, Google a anunţat că va unifica clauzele de utilizare şi confidenţialitate ale celor 60 de servicii ale sale într-un singur document, care va fi valabil pentru toate acestea. La acea dată, Uniunea Europeană a cerut amânarea aplicării acestei migrări, însă Google a preferat să meargă mai departe iar schimbarea a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2012.
Uniunea Europeană a demarat o anchetă, coordonată de autoritatea franceză Commission Nationale de l'Informatique (CNIL). Raportul acesteia a fost însă finalizat în octombrie şi, conformându-se semnalelor de alarmă trase de acesta, 24 din cei 27 membri ai comisiei europene pentru protecţia datelor au înaintat o scrisoare oficială prin care cer companiei să-şi revizuiască clauzele de utilizare. Pe baza acestui raport, Uniunea Europeană a afirmat că eforturile Google de clarificare a modului în care aceste date personale sunt utilizate nu au fost pe deplin satisfăcătoare şi a anunţat oficial că măsurile coercitive vor fi anunţate şi aplicate până în vara acestui an.
Pe lângă autoritatea franceză care a condus ancheta, şi organismele pentru protecţia utilizatorilor din Spania, Olanda, Germania, Marea Britanie şi Italia au demarat propriile anchete pentru stabilirea potenţialelor încălcări ale legislaţiilor naţionale. În acest moment, nici una dintre aceste autorităţi naţionale nu a specificat ce aspecte vor fi analizate sau dacă Google este deja acuzată de încălcarea anumitor prevederi. Amenzile potenţiale nu sunt prea piperate, cele mai mari, în valoare de 500.000 GBP, fiind prevăzute de legislaţia britanică, însă verdictele ar putea bloca colectarea de informaţii personale până la rezolvarea conflictului şi ar putea genera măsuri similare din partea tuturor celor 27 de mebri ai Uniunii Europene.
Problemele ridicate de autorităţile europene privesc înştiinţarea mai bună a utilizatorilor despre natura şi cantitatea de date cu caracter personal stocate, afişarea mai bună a informaţiilor legate de localizare sau a celor legate de serviciile bancare ataşate contului Google, scopul fiind o transparenţă mai bună pentru a oferi utilizatorilor şansa de a cunoaşte cine, când şi cum foloseşte informaţiile sale personale. Deşi nu a fost stabilită încă vinovăţia companiei, legile europene interzic în mod explicit agregarea de date personale provenite din surse multiple sau care au fost obţinute în contexte diferite, iar comasarea tuturor serviciilor Google sub acoperirea unui singur document este o sursă potenţială de probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu