Root-ul, Jailbreak sau alte metode specifice sistemelor de operare mobile, reprezintă principalul motiv pentru care se lansează o sumă de tutoriale specifice fiecărui dispozitiv, pe net şi principalul subiect de discuţie în cadrul forum-urilor dedicate. Ce reprezintă această modificare specifică în cazul sistemului de operare Android, vom discuta în rândurile următoare.
Înainte să pornim pe drumul explicaţiilor, cred că este necesar să acoperim un aspect important vis-a-vis de Root. Faptul că aţi achiziţionat un terminal de tip smartphone sau tabletă cu Android, nu înseamnă că trebuie să-l root-aţi. Root-ul şi toate aspectele ce ţin de acesta se adresează numai utilizatorilor avansaţi, care vor să exploateze la maxim anumite funcţii specifice fiecărui terminal Android. Pentru cei neavizaţi, root-ul poate fi foarte dăunător, mai ales în cazul în care utilizaţi aplicaţii din surse terţe.
Înainte de root, toţi utilizatorii trebuie să recurgă la deblocarea bootloader-ului . Astfel, v-am explicat faptul că pentru a instala o imagine de Recovery, cum esteCWM, necesară obţinerii root-ului, trebuie ca dispozitivul să fie deblocat. În cazul terminalelor Android, obţinerea root şi instalarea custom recovery se poate realiza şi prin intermediul utilitarului Odin, însă rezultatul este acelaşi.
Root-ul reprezintă în termeni de bază instalarea aplicaţiei Superuser, SuperSu sau alte soluţii de acest fel, în directoriul de sistem, împreună cu bibliotecile asociate. Odată ce prezenţa aplicaţiei este semnalată în Drawer, trebuie să ştiţi că aceasta va cere acordul pentru a facilita fiecărei aplicaţii ce necesită root, accesul la fişierele şi directoarele de sistem, atunci când este necesar. Este recomandat să nu acordaţi drepturi root pentru aplicaţiile care nu cunoaşteţi să necesite astfel de privilegii. De asemenea, este recomandat să utilizaţi aplicaţiile root, doar când cunoaşteţi ce presupun.
Beneficiile asociate root-ului pot fi apreciate doar de cei care ştiu ce doresc să realizeze. În general, posibilităţile sunt limitate doar de imaginaţia dezvoltatorilor. De la overclocking la eliminarea unor aplicaţii inutile furnizate de producător, toate acestea pot fi realizate cu aplicaţii ce necesită root. Însă, cum am mai spus, aceste modificări nu sunt absolut necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului. Un terminal Android îşi păstrează gradul ridicat de customizare chiar şi fără root.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu