Industria computelor personale au scazut in perioada aprilie-iunie cu 10,9% fata de aceeasi perioada a lui 2012, pana la 76 milioane unitati, potrivit companiei de cercetare de piata Gartner. Este al 5-lea trimestru consecutiv in care piata coboara, ca o consecinta a gradului inalt de adoptate a tabletelor si telefoanelor mobile. IDC, o alta companie de cercetare, vorbeste chiar de o scadere mai pronuntata a vanzarilor, cu 11,4%. 
Analistul Loren Loverde de la IDC spune ca obiectivul asumat al industriei, ca fiecare persoana sa detina un PC, nu mai este realistic. Cu toate acestea, vanzarile de PC-uri din SUA au scazut cu numai 1,4% in perioada analizata, propagand o doza de optimism in piata.
Analistii de la IDC spun ca unul dintre principalii factori care limiteaza piata este inabilitatea producatorilor de a produce PC-uri cu ecran tactil la un pret atractiv. Windows 8, noua versiune a celui mai popular sistem de operare, este puternic optimizata pentru touchscreen, potrivit Mediafax.

Lenovo a batut HP si e acum pe primul loc

Dintre cei mai mari 5 producatori de PC-uri, grupul chinez Lenovo a avut cea mai mica scadere, si a reusit sa depaseasca Hewlett-Packard dupa volumul vanzarilor, potrivit Gartner. Lenovo si HP isi dispută de anul trecut prima pozitie in topul vanzarilor de PC-uri.
Vanzarile de PC-uri Lenovo au scazut cu 0,6% in trimestrul al doilea, compania avando cota de piata de 16,7%, fatade 14,9% in aceeasi perioada a anului trecut. Livrarile HP au coborat cu 4,8%, gigantul american consemnand o cota de piata de 16,3%. Pe locul al treilea se gaseste Dell, cu o scadere de 3,9% si o cota de piata de 11,8%.
Directorul general al Lenovo Romania si Bulgaria, Aurel Netin, are o explicatie pentru rezultatele bune obtinute de companie: “Datoram acest lucru nu numai produselor noastre inovative ci si clientilor si echipelor Lenovo. Sigur ca pozitia de lider in piata de PC-uri va trebui consolidata si atentia noastra va fi de a deveni lider in noua eră PC+, o era care in care putem regasi o ‘inimă’ de PC nu numai in PC-uri (notebookuri si desktopuri) dar si in tablete, smartphone-uri si SMART TV-uri