aparate foto profesionale aparate foto profesionale

Translate

duminică, 9 septembrie 2012

Motorola RAZR XT910 (review)


Nu se poate spune că Motorola a lansat niște hituri în ultimii ani. Poate că din această cauză, curiozitatea de a testa cel mai subțire smartphone de pe piață nu-mi era alimentată de prea multe motive de bucurie. Prima noastră nedumerire la vederea lui a fost legată de baterie. RAZR XT910este atât de subțire, încât nu poți concepe că în spațiul de numai 7.1mm se poate ascunde un acumulator litiu-ion de 1780 mAh.

Introducere


Motorola RAZR XT910 iese în evidență prin aspectul premium, cu o construcție închegată ce dă senzația unui corp unic. Camera pentru apeluri video este “camuflată” de negrul carcasei și numai o privire atentă deslușește senzorii amplasați lângă difuzor. Datorită muchiei foarte subțiri, componentele ocupă fiecare spațiu intern rămas disponibil, fapt ce-i sporește densitatea. Practic, în momentul în care este ținut în mână, telefonul pare mai greu decât este în realitate. Capacul din spate este acoperit cu fibră KEVLAR, rolul acesteia fiind strict comercial. Cele patru butoane principale sunt de tip senzitiv, în timp ce volumul și butonul oprit/pornit, amplasate pe lateral, păstrează senzația fizică a unui comutator.
Partea din spate este îngroșată sus, iar în spațiul suplimentar se pot observa mai multe subansamble. Camera pincipală cu inscripția HD 1080p, blițul flash și difuzorul sunt foarte bine vizibile. Motorola a montat în partea sus a telefonului mufa microUSB și pe cea microHDMI astfel încât conexiunea cu diverse echipamente să fie cât mai simplă.
RAZR XT910 utilizează o cartelă micro SIM, deci trebuie să luați în calcul acest lucru când doriți să schimbați vechiul telefon cu acest smartphone. Sloturile pentru cartela micro SIM dar și pentru cardul de memorie microSD sunt poziționate pe lateral, în partea de jos. Prin integrarea unor sloturi și mufe mai puțin voluminoase, Motorola a salvat spațiu important pentru un echipament cu o grosime de doar 7.1mm.
Forma tabletei de ciocolată, personalizată cu linii trapezoidale spre capete, face parte din identitatea Motorola eliminând discuțiile privind design-ul asemănător al modelelor actuale. Sticla Corning Gorilla protejează ecranul împotriva zgârieturilor însă partea din spate, fabricată din plastic, nu beneficiază de aceleași calități împotriva factorilor abrazivi. Pentru un telefon high-end ar fi fost totuși de preferat o carcasă metalică și nu una din plastic. Un paradox al industriei actuale e faptul că deși ne permitem să facem cutii de bere din aluminiu nu folosim acest metal pentru telefoane de sute de euro pe motiv că ar fi prea scump.

Specificații & Hardware

Motorola RAZR XT910 beneficiază de specificații de top, înglobând practic cele mai performante chipset-uri ale momentului. La baza acestuia stău doua nuclee Cortex A9 tactate la 1.2GHz integrate într-un chipsetTexas Instruments OMAP 4430. Ecranul Super AMOLED este livrat, cel mai probabil, de Samsung iar calitățile acestuia se văd de la primul contact. Culorile sunt foarte vii, iar densitatea de 256ppi se simte atunci când rulați un clip FullHD direct de pe YouTube.com.

Specificații tehnice Motorola RAZR XT910

  • Rețele GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • Ecran Super AMOLED capacitiv multitouch protejat cu sticlă Corning Gorilla, 16 milioane de culori, rezoluție 540 x 960 pixeli, diagonala 4.3 inci, densitate 256ppi
  • Chipset Texas Instruments TI OMAP 4430 cu doua nuclee Cortex A9 tactate la 1.2GHz și tehnologie Symmetric Multiprocessing (SMP)
  • Grafică PowerVR SGX540
  • microSD (acceptă carduri pînă la 32GB)
  • Wi-Fi 802.11b, 802.11g, 802.11n, dual-band 2.4GHz, 5GHz, Wi-Fi hotspot
  • DLNA
  • Bluetooth 4.0
  • Stocare 16GB
  • Memorie RAM 1GB
  • microUSB v2.0
  • Cameră pricipală 8 megapixeli, rezoluție 3264×2448 pixeli, autofocus, flash LED, detectarea feței, stabilizator, video 1080p@30fps,
  • Cameră frontală 1.3 megapixeli
  • Butoane senzitive, detectarea feței,
  • Accelerometru, senzor de proximitate, busolă digitală
  • A-GPS cu suport pentru GLONASS
  • microSIM
  • microHDMI
  • Microfon cu sistem de atenuare a zgomotului
  • Baterie litiu-ion, internă, 1780mAh
    Autonomie în așteptare 304 ore
    Autonomie în convorbire 9 ore și 20 de minute
  • Dimensiuni 130.7 x 68.9 x 7.1 mm
  • Greutate 127 grame
  • Sistem de operare Android 2.3.5 (Gingerbread)

Chipsetul TI OMAP 4430

Motorola a mers pe mâna unui chipset TI OMAP 4430 conceput de Texas Instruments. OMAP 4430 este construit cu ajutorul procesului de fotolitografie pe 45 nanometri pentru un consum redus și integrează două nuclee de procesare Cortex A9 tactate la 1.2GHz, cu tehnologie Symmetric Multiprocessing (SMP). Calculele grafice sunt realizate de un nucleu POWERVR SGX540 ce se descură foarte bine în aplicații 3D.
Structura chipset-ului, a cărui schemă bloc o puteți vedea în imaginea de mai jos, integrează module pentru comunicații radio precum: Radio FM, Wi-Fi, GPS șI Bluetooth. Prezența acestor module în aceeași pastilă reduce costurile de fabricație, consumul, emisia de căldură și oferă posibilitatea fabricării unui terminal mult mai compact. De altfel, tendința actuală a proiectanților de chip-uri este de a înghesui într-o pastilă cât mai multe nuclee specializate oferind în acest fel o soluție completă pentru diverse dispozitive. Fotolitografierea acestor module pe un waffer de mici dimensiuni reduce costul de fabricație și oferă producătorului un avantaj competitiv. Asemeni lui NVIDIAsau QualcommTexas Instruments are propriile chipset-uri performante ce pot rivaliza pe piață cu modelele Tegra. Rezultatele din benchmark-uri sunt grăitoare privind performanțele oferite de chipset-urile TI OMAP 4430.
Ecranul cu diagonala de 4.3 inchi și rezoluția de 540×960 pixeli este protejat cu sticlă Corning Gorilla, rezistentă la abraziune. Există puține șanse ca să reușiți să zgâriați ecranul în timpul activităților zilnice, însă sticla se poate sparge foarte ușor dacă îl scăpați din mână din acest motiv este de preferat să utilizați o husă de protecție din silicon.
Motorola RAZR XT910 se poate conecta la internet cu ajutorul modului Wi-Fi 802.11 în benzile b/g/n dar și prin 3G dacă beneficiați de serviciile unui operator mobil. De asemenea, utilizatorul poate crea un hotspot mobil pentru a distribui internet către alte dispozitive compatibile. În cazul în care aveți la dispoziție un televizor de ultimă generație puteți transmite imaginile HD filmate cu telefonul direct ecran cu ajutorul standardului DLNA.
Chipset-ul pentru GPS oferă suport pentru rețeaua de poziționare globală GLONASS, deținută de prietenii noștri de răsărit, iar senzorii electronici furnizează informații pentru a face interfața grafică cu adevărat interactivă. Accelerometru, senzorul de proximitate și busolă digitală lucrează alături de software Google iar rezultatele sunt observabile în diverse aplicații pe care le puteți descărca din Android Market.

Performanțe

Motorola RAZR XT910 este cu siguranță un telefon performant, scorurile obținute în benchmark-uri fiind o dovadă incontestabilă în acest sens. RAZR XT910 nu numai că arată bine, dar oferă și suficientă viteză în majoritatea aplicațiilor, fie că vorbim despre încărcarea unei pagini web sau despre un joc ce solicită din plin partea grafică. Navigația prin meniurile grafice, personalizate de Motorola, se desfășoară cu ușurință, grație ecranului capacitiv foarte precis. Testele pe care le-am rulat alături de un Samsung Galaxy Nexus ne-au demonstrat ceea ce nu am fi crezut la început și anume că RAZR XT910 este mai rapid decât cel mai titrat smartphone al momentului.
În benchmark-ul Antutu (default), RAZR XT910 a reținut scorul de 6012 puncte, mai mult decâtSamsung Galaxy Nexus iar diferențele se vâd și în testele concepute de alți producători.
Bechmark AnTuTu - Screen Capture RAZR XT910 Date AnTuTu Tester - Screen Capture RAZR XT910
În Quadrant Standard Edition, a atins scorul maxim de 2721 de puncte, iar în Smartbench 2011cifrele pentru Productivity și Games Index sunt de 3678, respectiv 2884.
Nenemark furnizează un framerate ușor mai ridicat pentru RAZR XT910 în condițiile în care chipset-urile celor două telefoane sunt concepute de același producător, iar grafica este reprezentată de același nucleu PowerVR SGX540. RAZR XT910 integrează după cum am mai spus un chipset TI OMAP 4430, în timp ce Samsung a mers pe un TI OMAP 4460. Ambele chipset-uri au o structură aproape identică cu mențiunea că cel din urmă poate fi tactat până la 1.5GHz. Diferențele de scor obținute în benchmark-uri pot fi justificate prin sistemul de operare utilizat de fiecare smartphone. Dacă Samsung Galaxy Nexus este livrat deja cu Android 4.0 Ice Cream SandwichMotorola RAZR XT910 rulează Android 2.3.5 Gingerbread, un update fiind așteptat lunile următoare. Din câte se pare ultima versiune a sistemului de operare Google solicită mai mult procesorul, resursele de calcul rămase pentru aplicații fiind ceva mai reduse.

Camerele video

Smartphone-ul RAZR XT910 dispune de două camere video. Camera principală, amplasată pe spate este destinată captării de instantanee dar și filmărilor la rezoluție 1080p cu 30 de cadre pe secundă.
Motorola RAZR XT910Senzorul se comportă destul de bine atunci când fotografiați afară în lumina zilei. În interior camera își arată limitările fiind loc de mai bine pentru a reuși să captați un instantaneu acceptabil. Cameră principală dispune de un senzor de 8 megapixeli, cu rezoluție 3264×2448 pixeli, autofocus, flash LED, detectarea feței, stabilizator și posibilitatea de a filma la rezoluție 1080p@30fps. Capturile pot fi îmbunătățite prin efectuarea unor reglaje cum ar fi controlul expunerii și indicarea zonei de focalizare. Performanțele camerei de 8MP de pe RAZR XT910 nu le depășesc pe cele ale lui Galaxy Nexus.
Cameră frontală 1.3 megapixeli este concepută în mod special pentru apelurile video dar poate înregistra și filme la rezoluție 720p.
Imaginile de mai jos au fost captate cu ajutorul camerei principale în condiții nu tocmai ideale. Click pentru mărire!
  
În interfața software a camerei foto, ultima fotografie rămâne vizibilă în colțul din dreapta-sus ca pictogramă. Butonul de captură este însoțit de două comutatoare –  între modul foto și cel video, respectiv între cele două camere.

Software și aplicații

Calendar widget - Screen Capture RAZR XT910Motorola RAZR XT910 rulează sistemul de operare Android 2.3.5 Gingerbread și are astfel deschidere la oceanul aplicații disponibile în AndroidMarket. Interfața grafică MotoBLUR a fost îmbunătățită cu și mai multe funcții specifice telefoanelor Motorola. Widget-urile se mișcă fluid pe ecran, la cea mai mică atingere și sunt ușor de accesat.
Telefonul se poate debloca din standby direct în aplicația foto (prin glisare spre dreapta) sau în meniul anterior (spre stanga). Experiența nu se ridică la nivelul lui HTC Sense 3.0, dar cei care nu au umblat anterior cu HTC-uri vor fi întântați. O opțiune utilă la RAZR XT910este posibilitatea de a comuta în modul Mute și vibrație direct chiar și atunci când ecranul este blocat.
Spre bucuria noastră, tastatura implicită este Swype, iar aceasta e recunoscută pentru rapiditatea tastării, odată ce utilizatorul s-a obișnuit cu ea. Ecranul cu diagonala de 4.3″ înlesnește introducerea datelor atunci când este afișată o tastatură QWERTY în modul landscape.
Din păcate, limba română nu se numără printre opțiuni. Acest fapt poate constitui un dezavantaj pentru iubitorii de diacritice.
Tastatura virtuala - Screen Capture RAZR XT910 Limba/Tastatura - Screen Capture RAZR XT910
Smartphone-ul este echipat cu software-ul Motorola Smart Actions care permite automatizarea sarcinilor zilnice și crește autonomia aparatului. Smart Actions este ușor de accesat iar oprirea modulelor Bluetooth sau GPS pentru reducerea consumului se face printr-o simplă atingere a semnului grafic. Browser-ul preinstalat pe telefon suportă Flash 11, vizualizarea paginilor web fiind completă.
O serie de alte aplicații preinstalate sunt de asemenea disponibile incluzând aici și GoToMeeting, un software pentru afaceri. QuickOffice poate fi de ajutor atunci când aveți de rezolvat chestiuni specifice muncii de birou iar MOTOPrint oferă o modalitate rapidă de a trimite documentele (mesaje), contactele, task-urile către o imprimantă pentru a fi tipărite. Fanii rețelelor sociale nu vor fi dezamăgiți, RAZR XT910 are preinstalate aplicații pentru Facebook și Twitter. Prezența modului GPS permite instalarea unor soft-uri de navigație cum ar fi IGO pentru Android.
Trebuie apreciată și prezența unui File Manager, util în navigarea printre fișierele din memoria internă sau de pe card. Pentru mai multă flexibilitate, se poate apela însă la o aplicație gratuită din Market, cum ar fi ES File Explorer.
File Manager - Screen Capture RAZR XT910 Internal Storage - Screen Capture RAZR XT910

Accesorii și Baterie

Motorola RAZR XT910 este animat de o baterie litiu-ion de 1780mAh ce nu poate fi înlocuită de utilizator. Acumulatorul oferă suficientă energie pentru 304 ore în regim de așteptare sau 9 ore și 20 de minute de convorbire.
Accesoriile pe care le puteți găsi în pachet sunt cele de strictă necesitate cum ar fi încărcătorul, cablu microUSB și un set de căști intraaurale cu microfon. Dacă memoria internă de 16GB nu vă mulțumește, puteți opta pentru un card microSD de până la 32GB.
În cazul în care optați pentru un RAZR XT910, trebuie să luați în calcul și un drum pâna la operatorul de telefonie mobilă în vederea schimbării unui SIM normal cu o cartelă micro SIM. Amplasarea acesteia în telefon se face mai simplu decât eram obișnuiți până acum în cazul smartphone-urilor cu un spate mai greu de desfăcut. Slotul este accesibil acum pe laterala telefonului.

Concluzii 

Motorola RAZR XT910 este un telefon de top recomandat pentru mediul business dar și pentru aceia care își permit să plătească prețul unui terminal premium. Chiar dacă designul exterior nu excelează pe măsura  profilului ultra-subțire, e mai bine că performanțele sunt în vârf. Ecranul este și el excelent pentru vizualizarea videoclipurilor online și în special pentru browsing. RAZR XT910 se comportă foarte bine în apelurile via Internet, funcția de bază a telefonului fiind la loc de cinste.
În momentul în care update-ul la Android 4.0 Ice Cream Sandwichva fi disponibil, aplicațiile preinstalate vor fi modificate pentru a se adapta noului sistem de operare .Android 4.0 Ice Cream Sandwich va solicita în mod diferit hardware-ul, cu alte rezultatele din benchmark-uri, însă acest lucru are acum o importanță redusă.
PRO+   
  • Subțire și rezistent
  • Rapid (în special în browsing)
  • Pachet software complet
ANTI-
  • Cameră de 8MP nu e cea mai bună din segment
  • Posibile probleme în mânuire datorită dimensiunii
  • Absența localizării în România
Smartphone-ul poate fi achiziționat și prin intermediul magazinul online Koyos.ro, prețul acestuia fiind de 2359 lei.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

wibiya widget